Finil je Festival pusne hrani 2011.

Do posljednjeg mjesta ispunjen Hangar govori da je 8. Festival pusne hrani jedinstvena manifestacija koja privlači sve veći broj poklonika. Tražila se i karta više jer u Hangaru su u petak svoje autohotne specijalitete predstavljali Vrnjačka Banja, Mošćenička Draga i u ime općine Matulji oni koji imaju ključ Brežanski zvončari.

Festival pusne hraniFestival pusne hraniFestival pusne hrani

Brežani su pripremili brežanske domaće kumbasice, zapešt, pancetu, zarebrnik, repu i tradicionalni specijalitet slatka olita koja se pripremaju tri dana kako bi se svi sastojci što bolje proželi. Osim predstavljanja u Hangaru, Brežanski zvončari imali su i predstavljanje na “terasi” i to u skladu sa HASAP-om.

Predstavnici Mošćeničke Drage pripremili su riblji meni s obzirom da su oni ipak ribarsko mjesto, pa je tu bilo bakalara na bjanko, bakalara na gulaš, slanih riba, marinade i mošćeničkih fritula koja zna pripemiti svaka domaćica.

Međunarodni gosti iz Vrnjačke Banje, mjesta iz centralne Srbije, poznatog topličkog lječilišta koje su još prije dvije tisuće godina otkrili Rimljani oduševili su publiku i goste. Njihovu bogatu turističku ponudu predstavio je jedan centurion rimske vojske, koji je svoj govor završio usklikom: “Vitat Istra, Vivat Matulji, Vivat -Vrnjačka Banja”. Publika se oduševila izvedbom narodne pjesme “Oj Moravo” sinkronizirane uz snimku koncerta slavna “Tri tenora”, a nakon toga oduševili su se grahom prebrancem, svinjama mangulicama bez masnoće, čvarcima, kajmakom, raznim salamama i sirevima, te slatkišima. Publiku su najviše oduševile orasnice – slatkiši posebnog okusa i djelovanja.

Direktor tamošnje turističke zajednice Nebojša Bogićević rekao je da je Vrnjačka Banja najpoznatije turističko središte Srbije u kojoj se moderni turizam razvija još od 1860. Godine. Osim turizma uz Matulje ih veže i karneval, koji u Banji ima stogodišnju tradiciju, a ove će godine krajem svibnja ugostiti i kongres FECC-a.Uz odličnu hranu i piće kroz program nas je vodio Mario Lipovšek Batiffiaca, a za dobru glazbu pobirnuli su se Gemajzzeri, Tina Čutura, Antonio Krištofić, Matea Matić, FS DND-a Matulji, Company band, Gobo z Dragi i …

<Fotografije možete pogledati ovdje.

Kategorija: Aktualno |