Podizanjem stručnosti do veće konkurentnosti

Ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Damir Bajs, prilikom svečanog uručenja uvjerenja o položenom stručnom ispitu za rad na stručnim poslovima u turističkom uredu turističke zajednice, koje se održalo u Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice, 17. prosinca 2010. godine, izjavio je: “Biti prvi, ponekad nije lako, stoga Vam želim čestitati na hrabrosti što ste među prvima izašli i položili ovaj ispit. Uvođenje nečega novoga u sustav, što je petnaest godina bila nepoznanica, potrebno je adekvatno obilježiti.”

Svečana dodjelaSvečana dodjelaSvečana dodjelaSvečana dodjelaSvečana dodjelaSvečana dodjela

Dopunama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, propisana je obveza polaganja stručnog ispita za direktore i radnike na stručnim poslovima u turističkim uredima, odnosno zajednicama, pa je tako ove godine, na dvanaest održanih ispitnih rokova, stručni ispit za rad u turističkim zajednicama položilo 206 kandidata. Od ukupno 500 zaposlenih u sustavu turističkih zajednica, njih 200 je oslobođeno polaganja jer su imali odgovarajući stručnu spremu ili najmanje deset godina radnog staža na poslovima u turizmu. Ispitna građa kandidata ovisi o vrsti stručnih poslova koje obavljaju u turističkom uredu turističke zajednice pa su tako primjerice direktori predstavništva, voditelji ispostava u inozemstvu te zaposlenici na rukovodećim pozicijama, morali detaljno poznavati građu iz pet predmeta – Sustava turističkih zajednica, Boravišne pristojbe, Članarine u turističkim zajednicama, Usluge u turizmu i Ugostiteljske djelatnosti, a ostali radnici iz prva tri spomenuta.

Na svečanoj dodjeli održanoj 17. prosinca, uvjerenja o položenom stručnom ispitu za rad na stručnim poslovima u turističkom uredu turističke zajednice, ministar turizma Damir Bajs uručio je:

– Iris Bruketa, TZ Vinodolske općine (direktorica turističkog ureda),
– Marijani Kalčić, TZO Matulji (direktorica turističkog ureda),
– Nediljku Vučetiću, TZO Malinska-Dubašnica (direktor turističkog ureda),
– Bernardi Sokač, TZO StubičkeToplice (direktorica turističkog ureda),
– Mariji Borko, TZG Đakova (turistički djelatnik),
– Vjeranu Mlačiću, TZG Splita (turistički informator),
– Mariji Klenkar, TZO Marija Bistrica (stručni referent),
– Ivani Grdić, TZG Kutine (stručni suradnik za projektno planiranje, vođenje i marketing),
– Aleksandri Kolić Puškarić, TZG Ogulina (stručni suradnik za marketing i knjigovodstveno-računovodstvene poslove) i
– Željku Blagoviću, TZ Karlovačke županije (stručni suradnik za plan, analizu, opće i administrativne poslove).

Nagrađeni su direktori i djelatnici turističkih zajednica koji su izašli na prvi rok, te su osim iznimnog poznavanja ispitne građe, projektima proteklih godina i planom za 2011. godinu dokazali da su najbolji u sustavu.

“Znanja nikada dosta, a profesionalnost je pravi put ka konkurenciji jer upravljanje odredištima nije ni lako ni jednostavno i upravo je zato stručno znanje neophodno”, zaključio je ministar Bajs.

Kategorija: Aktualno, Press |