Finci

Bračni par iz “zemlje tisuću jezere”već 33 godine za redom posjećuje Matulje
Postali turistički ambasadori Hrvatske u Finskoj

FinciKari i Tuula Salminen iz finskog gradića Nastole pored Lahtija već 33 godine zaredom svoj godišnji odmor provode u Mučićima u domu Marije i Stojana Matetić. Bračni par iz “zemlje tisuću jezera” tijekom godina postali su pravi ambasadori Hrvatske u Finskoj, sa sobom na ljetovanje često dovodeći svoju djecu, ostale članove obitelji te prijatelje.

– Prvi put kada smo posjetili Hrvatsku bili smo u Dubrovniku i odmah nas je oduševila gostoljubivost ljudi, prirodne ljepote i hrana. Nakon našeg prvog boravka u Hrvatskoj željeli smo pronaći privatni smještaj gdje bismo mogli provoditi svoj godišnji odmor, i tako smo upoznali Mariju i Stojana, kazala je Tuula Salminen. Nakon redovitih dolazaka tijekom 33 godine odnos bračnog para Salminen s Matetićima pretvorio se u jedno ugodno prijateljstvo, a premda se više ne bave iznajmljivanjem, Marija i Stojan i dalje svake godine u svom domu ugošćuju simpatične Fince. Zajedničko druženje i izleti po Liburniji, Istri, te duž hrvatske obale i otocima postali su neizostavan dio godišnjeg susreta ova dva bračna para, a prije tri godine Kari i Tuula ugostili su Mariju i Stojana u svojoj kući u Nastoli. Salminenovi ističu kako i nakon svih ovih godina s podjednakim žarom dolaze u Hrvatsku, a osim u kući Matetićevih u Mučićima rado odlaze na kupanje u Opatiju.

– Isprva smo putovali automobilom, a posljednjih godina dolazimo brodom, osim našeg prvog posjeta kada smo putovali avionom. No, ne sviđa nam se avion, jer iz zraka ne možete puno toga vidjeti. Zato smo izabrali putovanje kopnom ili morem, jer na taj način se možete zaustaviti u nekim od ostalih zemalja Europe, a i svake godine možete izabrati neku drugu rutu kako stići do Hrvatske. Inače, brodom nam do Hrvatske treba oko 33 sata vožnje, što i nije neki problem. Ipak smo mi udaljeni samo 1.300 kilometara, rekao je Kari Salminen, dodavši kako će zajedno sa suprugom u Mučiće sasvim sigurno doći i iduće godine. Bračni par iz “zemlje tisuću jezera” ističu kako niti nakon 33 godine dolaženja nisu izgubili interes za upoznavanjem ljepota naše zemlje, a ono u čemu posebno uživaju su izleti po malim mjestima liburnijskog zaleđa koje posjećuju zajedno s Marijom i Stojanom. Salminenovi kažu kako im je od samog početka bilo zanimljivo upoznati običaje ovog kraja, posebno specifičnu ponudu hrane, poput gulaša, njoki ili maneštre, čega u Finskoj nema, a jedinu zamjerku imaju na gužve na plažama te na problem parkiranja u Opatiji.

– Dugo godina nudili smo privatni smještaj ovdje u Mučićima, a osim naših finskih prijatelja ugostili smo i mnoge druge posjetitelje iz stranih zemalja, no nitko nam nije bio ovako “vjeran”. No, otkad je otvorena zaobilaznica, promet je na ovoj cesti značajno slabiji, tako da gosti puno manje dolaze nego ranije zbog čega smo prije nekoliko godina odustali od iznajmljivanja, a Salminenove i dalje ugošćujemo kao prijatelje, kazao je Stojan Matetić. Obitelj Matetić i njihove goste iz Finske posjetila je i direktorica matuljske Turističke zajednice Marijana Kalčić, razveselivši ih prigodnim darovima te ih nagradila ručkom i večerom u “Stanciji Kovačići” u Rukavcu.

Kategorija: Zanimljivosti |