Kastav Blues Festival

2014. godina

Od 1. do 4. kolovoza posjetite Kastav Blues Festival u Matuljima, Kastvu, Viškovu i u Čavlima. Za više informacija posjetite službenu web stranicu: kastavbluesfest.com.

Kastav Blues Matulji

//

2013. godina

1. – 5. kolovoza 2013. ČAVLE – MATULJI – KASTAV – VIŠKOVO – KRALJEVICA.
Ulaz je slobodan za sve koncerte.

<Službena web stranica: www.kastavbluesfest.com.

<Cijeli program festivala: PDF.

ORGANIZATOR:
TZG Kastva

SUORGANIZATORI:
TZO Viškovo, Općina Matulji, TZO Čavle,
TZG Kraljevice, Udruga Hal

PROGRAM KONCERATA

<Četvrtak, 1. kolovoza: 21.00h, ČAVLE, Kaštel
Woody Mann (USA)
Adrian Byron Burns (USA)
Damir Halilić – Hal (HRV)

<Petak, 2. kolovoza: 21.00h, MATULJI, Trg M. Tita
Fake Orchestra (SVN)

<Subota, 3. kolovoza: 21.00h, KASTAV, Fortica
Crossroads Blues Band (MKD)
King King (GBR)

<Nedjelja, 4. kolovoza: 21.00h, VIŠKOVO, Ronjgi
Damir Kukuruzović Trio (HRV)
Robi Zonca Band feat. Sabrina Kabua (ITA)

<Ponedjeljak, 5. kolovoza: 21.00h, KRALJEVICA, Dvorac Frankopan
Igor Leonardi Power Trio feat. Ana Vipotnik (SVN)

IZVOĐAČI:

< WOODY MANN (USA) / www.woodymann.com

Woody ManWoody Mann imao je prilike učiti od velikih učitelja; sviranje je gitare četiri godine usavršavao kod legendarnoga ragtime blues–gitarista Reverenda Garyja Davisa, a kasnije je pet godina učio improvizaciju kod čikaškoga jazz–vizionara Lennija Tristana. Kao istinski je zaljubljenik u američku glazbu, poglavito blues i jazz, vrlo rano imao prilike nastupati s nekim od najeminentnijih američkih blues–pionira, kao što su Bukka White, Son House, gitaristički guru John Fahey i britanska blues–pjevačica Jo Ann Kelly.
Woody Mann poznat je ne samo kao gitarist nego i kao povjesničar, filmski producent, uspješan poslovni čovjek i utjecajan učitelj koji je znanje prenosio brojnim studentima diljem SAD-a, Europe i Azije, a među njegovim dugogodišnjim učenicima jesu i neki od svjetski poznatih i priznatih izvođača, poput Paula Simona.
Najpoznatiji svjetski proizvođač akustičnih gitara C. F. Martin & Company odnedavno je u svoju paletu proizvoda uveo i model Woody Mann, što dovoljno govori o statusu ovoga glazbenika u svijetu akustične gitare.
Objavio je 14 albuma, a njegovi su edukacijski materijali među najkvalitetnijima na tržištu.
U nekoliko je navrata gostovao u Hrvatskoj, od čega se ističe solistički koncert u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski (koncert je prenosio i HRT), zatim nastup u Klovićevim dvorima, koncert u buzetskom Zavičajnom muzeju itd.


<ADRIAN BYRON BURNS (USA) / www.adrianburns.com

Adrian ByronBlues–glazbenik koji godišnje odsvira 200-tinjak koncerata diljem Europe, Azije i Amerike. Nastupao je i snimao s Billom Wymanom iz Rolling Stonesa kao član Bill Wyman’s Rhythm Kingsa, Tommyjem Emmanuelom, davnih je sedamdesetih otvarao koncerte Neila Younga, Ritchiea Havensa i Little Richarda, svirao je sa blues–legendama kao što je Champion Jack Dupree i dijelio binu s imenima kao što su B. B. King, Robert Cray, Charlie Musselwhite, Nils Lofgrin, The Dubliners, Louisiana Red, Otis Grand, Roy Rodgers, Johnny Mars, John Renbourne…


< HAL (HRV) / www.halmusicland.com

HALUmjetnički ravnatelj Kastav Blues Festivala na ovogodišnjem će Festivalu predstaviti svoj novi album Mare Nostrum (Croatia Records), koji je snimljen u Londonu u produkciji legendarnoga B. J. Colea (s kojim su surađivali i Sting, REM, Elton John, Robert Plant, Bjork…; www.bjcole.co.uk) i realiziran u suradnji s tonskim snimateljem Steveom Honestom (s kojim su surađivali Ry Cooder, Ritchie Blackmore, Dave Stewart, Culture Club, Oasis…).
„Ako ima pravde na svijetu, Halova glazba će nadići hrvatske okvire i osvojiti ljude na svim kontinentima“, kaže Michael Messer, najvažniji britanski blues slide–gitarist, osvajač BBC-eve nagrade za najboljega akustičnog blues–gitarista, čija je gitarističko umijeće nahvalio i legendarni Johnny Cash.
„Hal je fantastičan glazbenik i divim se njegovoj posvećenosti gitari. Želim mu puno uspjeha u karijeri i volio bih ga vidjeti kako nastupa diljem svjetskih pozornica“, drži Tommy Emmanuel, australski virtuozni glazbenik, kojega je Guitar Player proglasio najboljim svjetskim akustičnim gitaristom.
„Izvanredno je kako Hal svira toliko različitih stilova gitare na briljantan način. Njegove tehnike i ideje pokazuju koliko je neobičan njegov talent. Mislim da je riječ o jednoj od vodećih figura na svjetskoj gitarističkoj sceni“, rekao je legendarni američki jazz i blues–gitarist Woody Mann, koji će s Halom nastupiti u grobničkom Kaštelu.
„Hal je jedan od naših najboljih gitarista, ipak više cijenjen u inozemstvu, nego u Lijepoj Našoj. Virtuoz finger-picking stila, uvijek sposoban iznenaditi nekim novim tehničkim rješenjima prilikom svirke, glazbenik koji izvrsno poznaje gitarske tehnike i žanrove, baš kao i domaći folklor. Također, jednako je sposoban pomaknuti granice skladanja i aranžiranja skladbi za gitaru“, navodi portal Muzika.hr.


<FAKE ORCHESTRA (SVN) / www.myspace.com/fakeorchestra

Fake OrchestraSlovenska skupina Fake Orchestra znana je po originalnom repertoaru koji se temelji na obradama slovenske tradicijske glazbe u novim aranžmanima s prizvukom bluesa, soula, funka, afrobeata i jazza.
Nakon brojnih koncerata u Sloveniji nastupali su i na značajnim međunarodnim festivalima od Istambula do New Yorka.
Fake Orchestra su iskoristili činjenicu da slovenska tradicijska glazba nema refrene već samo kitice kao idealan obrazac za primjenu funka, bluesa, afrobeata i srodnih formi.
Izdali su četiri albuma: Fake Life (2000), Fake World (2004), Made in China (2008), Live in KUD 2013 (2013).


<CROSSROAD BLUES BAND (MKD)

Crossroad Blues BandMakedonska blues–grupa iz Prilepa 2000. je godine snimila svoj prvi single nazvan Kade e krajot?, koji je zapazio i najpoznatiji makedonski radijski voditelj Dragan B. Kostić i bandu pomogao u predstavljanju pjesme široj javnosti, ali i snimanju albuma prvijenca Tutuun Bluz.
U tekstovima pjesama Crossroad Blues Banda osjeća se snažna socijalna dimenzija; govore o problemima običnih, „malih“ ljudi što, na kraju, i jest jedna od osnovnih tema blues–lirike.


<KING KING (GBR) / www.kingkingblues.com

King KingŠkotska grupa King King trenutno je najveća britanska blues rock–atrakcija. Bluzeri u kiltovima headlineri su svih najvećih otočnih festivala i aktualni dobitnici najprestižnije britanske nagrade iz blues–glazbe THE BRITISH BLUES AWARDS 2012, i to u čak dvije kategorije, za grupu godine i za album godine.
Nagrade u istim kategorijama, za najbolji blues–band i za najbolji blues–album, dodijelio im je i najtiražniji britanski magazin o blues–glazbi Blues Matters na svojim prestižnim Blues Matters Magazine Awards.
Ovo će biti drugi nastup King Kinga na Kastav Blues Festivalu, nakon koncerta u Viškovu (Ronjgima) prije dvije godine.


<DAMIR KUKURUZOVIĆ TRIO (HRV) / www.damirkukuruzovic.com

Damir Kukuruzović TrioDamir Kukuruzović najznačajniji je hrvatski predstavnik gypsy jazz–glazbe i virtuoz s bogatim iskustvom glazbenih suradnji, od nedavno preminulog hrvatskog jazz–gurua Boška Petrovića do najznačajnijih svjetskih predstavnika žanra kao što su Angelo Debarr, Raphael Fays i Ludovic Beier.
Damir Kukuruzović također je organizator mnogih jazz–koncerata diljem Hrvatske, a već sedam godina organizira Siscia open jazz & blues festival u svom Jazz Clubu Siscia u Sisku.
Ima brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu, na kojima uvijek iznova iznenadi i oduševi publiku svojim umijećem vrhunskoga sviranja.


<ROBI ZONCA BAND (ITA) / www.robizonca.it

Robi Zonca BandNakon 25 godina koje je lombardijski glazbenik Robi Zonca proveo kao prateći glazbenik vrhunskih izvođača (kao što su Ginger Baker, Mia Martini, Ronnie Jones, Andy J. Forest, Cooper Terry, Billy Gregory, Tao Ravao, Claudio Bazzari, James Thompson (saksofonist u bandu pop-zvijezde Zucchera), Aido Cooper, Antonello Aguzzi i Treves Blues Band), posljednju dekadu vodi vlastiti band s kojim je objavio pet albuma. Njegove se skladbe često mogu čuti na radijskim postajama u SAD-u, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Španjolskoj i drugim zemljama diljem svijeta.
Njegov album Rebel snimljen je u Milanu i New Yorku, a na njemu su sudjelovala nezaobilazna imena talijanske i američke scene, kao što su legendarni bubnjar Bernard “Pretty” Purdie, The Vivino Brothers i Big Luther Kent, a na posljednjem albumu nazvanom So Good gostuje danas najcjenjeniji talijanski trubač Fabrizio Bosso. Istodobno, taj uradak najbolje oslikava smjer u kojem se danas kreće Robi Zonca Band: uz čvrsto uporište bluesu u njihovoj je glazbi prisutno i puno funka, jazza i rocka.
Na Kastav Blues Festivalu pridružiti će im se i posebna gošća pjevačica Sabrina Kabua.


<IGOR LEONARDI POWER TRIO (SVN)

Igor LeonardeliIgor Leonardi rođen je u Ljubljani 1958. godine. Studirao je klasičnu i jazz–gitaru na glazbenoj akademiji u Grazu. Već se u mladim danima uputio u Indiju u potrazi za duhovnim i glazbenim iskustvima, a na brojnim je putovanjima po Aziji i Africi naučio svirati neke od tradicijskih instrumenata tamošnjih naroda, kao što su arapska lutnja, saz, gaita, oud itd.
Od 1989. do 1999. godine živi u SAD-u, gdje radi kao studijski glazbenik i surađuje sa znamenitim imenima kao što su Don Cherry i Metallica.
Igor Leonardi vrlo je plodan autor scenske glazbe i glazbe za film. Dobitnik je nagrade za najbolju slovensku filmsku glazbu 2003. godine za glazbu u filmu Spare Parts Damjana Kozolea.
Osnivač je i bio je član kultnih slovenskih glazbenih skupina, kao što su Miladojka Youneed, Quatebtiga i Fake Orchestra.
Igor Leonardi Power Trio izvodi vrhunsku glazbu, a na nastupu u sklopu Kastav Blues Festivala pridružit će im se i pjevačica Ana Vipotnik.


<GLAZBENA RADIONICA / BLUES WORKSHOP: MICHAEL MESSER (GB)/ www.michaelmesser.co.uk/

MesserMichael Messer jedan je od vodećih britanskih slide-gitarista. Dvostruki je dobitnik BBC-jeve nagrade za akustičnoga blues-glazbenika godine i jedan od vodećih suvremenih britanskih blues-glazbenika. Osim iznimnih pohvala same struke, Messerovom su glazbom bili oduševljeni i velikani poput Johnnyja Casha i Louisiane Reda. Kao stari znanac Kastav Blues Festivala ove godine Michael Messer dolazi prvenstveno kao voditelj, a održat će kraći solistički nastup i glazbene radionice.


<IZLOŽBE / UMJETNIČKE RADIONICE:

GRUPA12GRUPA12 Grupu12 osnovalo je krajem 2012. šestero umjetnika različitih profila koji djeluju na području grada Kastva – slikari Željan Pavić i Saša Jantolek, fotografi Marko Valjak i Branko Kukurin, dizajnerica stakla Mirna Marmilić te multimedijalna umjetnica Meri Trošelj.


Emil KnapićEMIL KNAPIĆ Umjetnik čiji su radovi bliski instalaciji i skulpturi, ali radi i objekte, slike na platnu, crteže u staklu i drugim materijalima. Autor je značajne serije interijernoga namještaja, koja u primijenjenoj umjetnosti predstavlja Emilov umjetnički rukopis. Njegova je i ideja da se u sklopu ovogodišnjega Kastav Blues Festivala osmisli i izradi skulptura koja bi se uime Organizatora dodijelila umjetničkom ravnatelju Festivala.


Božidar MilinovićBOŽIDAR MILINOVIĆ – Mr. JAZZ Mr. Jazz stvorio je jedinstven i lako prepoznatljiv stil. Izložba upravo zbog svoje posebnosti ostavlja simpatičan trag između bluesa i slikarstva. Od 2012. Mr. Jazz je u umjetničkom parnerstvu sa Tonyjem Leejem Kingom.