Zvončarska smotra

Na smotri svake godine učestvuje više od 1500 sudionika i nekoliko tisuća posjetitelja. Smotra počinje u 13.00 sati povorkom Dječjeg vrtića Matulji i ostalih maškaranih grupa Općine Matulji, a zatim oko 13:30 Smotrom zvončara iz zemlje i inozemstva.

Nastupit će oko 15-17 zvončarskih grupa: Žejanski zvončari, Munski zvončari, Brežanski zvončari, Ćićski zvončari, Zvončari Vlahov Breg –Korensko, Brgujski zvončari, Grobnički Dondolaši, Halubajski zvončari, Zametski zvončari, Kurenti, Frlanski zvončari, Buše, itd.

Smotra završava oko 17.00 sati, nakon čega slijedi zabava za sudionike Smotre i posjetitelje uz zabavni program u šatoru u centru Matulja. Na smotri će ugostitelji, kao i u svojim ugostiteljskim objektima u okolici Općine Matulji ponuditi autohtone delicije koje domaćini na ovom području pripremaju za vrijeme Pusta.

Za vrijeme trajanja Pusta možete posjetiti Zvončarsku muzejsku zbirku u Rukavcu (1 km udaljen od samog centra Matulja). Zbirka vam kroz multimedijalnu postavu omogućuje upoznavanje sa svim zvončarskim grupama PGŽ, njihovim pusnim običajima i pohodima. U samoj muzejskoj zbirci biti će otvorena izložba Obrazine (maske) škola primijenjenih i likovnih umjetnosti iz cijele Hrvatske, a u zgradi Općine Matulji te izložbenom prostoru ISA Mučići posjetitelji mogu pogledati Međunarodnu izložbu keramike, priznatih umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Italije pod nazivom Zvončari i keramika .

Parking za autobuse predviđen je oko 500 m od centra Matulja prema Jušićima kod TIBA i novog Zdravstvenog centra Matulji . Promet je kroz centar zatvoren od 12:30-18:00 sati ali su prilazi u svim pravcima mogući preko zaobilaznih prilaznih cesta.

<Zvončarska tradicija: nošenje maski kojima čovjek tjera zle duhove i obilježava proljeće prisutna je na svim brdskim prostorima. Ovaj se običaj posebno ukorijenio na području Kastavštine. Naš je kraj, pa tako i općine Matulji iznjedrio različite zvončarske skupine koje su nezaobilazan dio karnevalskog rituala.

Zvončari obilježavaju sam početak Karnevala – prva zvončarska zvona oglase se na Žejanama i Munama na Sveta tri kralja (06. siječnja), a na Antonju (17. siječnja) u svim drugim mjestima općine.

Danas na području općine Matulji razlikujemo zvončarske skupine iz Rukavca, Zvoneće, Bregi, Brguda, Muna, Žejana, Mučića, Korenskega, Vlahovega Brega i Frlanije. Ove se skupine međusobno razlikuju po dijelovima garderobe ili karakterističnom zvončarskom hodu, te dodacima koje nose. Svi nose bijele hlače, sa ili bez crvene crte, osim u Rukavcu gdje nose jutene hlače “na plečići”, mornarske majice ili karirane košulje, ovčju kožu oko vrata ili pojasa, tri zvona, “facolić” i “facol”. Rukavački, zvonejski, brežanski, brgujski, mučićevi, Korensko, Vlahov breg i frlanski zvončari na glavi nose šešir sa cvijećem od krep papira raznih boja – “krabujosnica”, dok munski i žejanski zvončari nose šešir koji na sebi ima trake raznih boja dužine od vrha šešira do poda.

Raskoš boja i motiva zvončari predstavljaju na već tradicionalnoj “Zvončarskoj smotri” koja se od 1995. godine održava u Matuljima. Jedino ovdje možete vidjeti svu ljepotu zvončara. Buka zvona, miris ovčje kože, šarenilo cvijeća na šeširima – na trenutak povjerovati ćete da će zima zaista sutra nestati i ustupiti mjesto proljeću.

Pod motom “se za stare užanci” zvončari ovdje predstavljaju posebnosti svoga kraja i na najbolji mogući način prenose kulturno nasljeđe na mlađe generacije. Tu možete vidjeti zvončarska kola, pokrete, nošnju, pratnju i sve ono što čini zvončare i Zvončarsku smotru posebnom. Kao centar zvončarske tradicije u Europi, Matulji svoja vrata otvaraju i drugim skupinama iz Hrvatske i inozemstva koji imaju običaje maskiranja slične zvončarskima. Posjetite nas na Zvončarskoj smotri – upoznajte našu tradiciju, neka ona postane dio Vas!

<Galerija fotografija 2011. (foto: Franjo Slavić AFS)

<Galerija fotografija 2010.