Recepti

Repa s palentun

Repa s palentun

Potrebno:
2 kg kisele repe
češnjak
suho meso (rebra, kračica)
panceta
jušna žlica brašna
80-ak dag fažola

Priprema:
Kiselu repu (naribanu) kuhati dva sata zajedno sa četiri cijela režnja češnjaka i suhim mesom (voda mora prekriti sastojke). Ako je repa prekisela može je se jednom prije kuhanja oprati u vodi. Nakon što se repa kuhala dva do dva i pol sata, sitno sjeckanu pancetu i češnjak pofrigati na ulju te dodati jušnu žlicu brašna da zažuti te takav «prežig» dodati u repu. Također dodati jednu manju limenku pasiranog fažola. Sve skupa kuhati još četrdesetak minuta.

Savjet:
Poslužiti s palentom kompiricom (skuhati krumpir, dodati palentu, malo maslinovog ulja i kuhati dok se palenta ne skuha do kraja), s time da se repu može jesti i na toplo i na hladno.

Rukavački presnac

(po receptu none Pepine)

Rukavački presnac

Nadjev (pašt):
1 žlica masti, masla ili maslaca
pola kapule
2,5 – 3 dl mlakog mlijeka
25 dag maslaca
30 dag šećera
1 čajna žličica klinčića
2 čajne žličice cimeta (kanela)
20 dag grožđica
8 jaja
1 naribana jabuka
1 velika žlica sirove riže
1 pinka kruha od “jučer” (od 1 kg)

Tijesto (koricu):
25 dag brašna
1 jaje
5 dag maslaca
svježi kvasac
malo šećera, brašna i mlijeka za kvasac
malo soli

Priprema:
Na žlici masti, masla ili maslaca (po želji) zažutiti pola kapule narezane na ploške. Staviti u cjediljku i istisnuti sok u posebnu posudu. U sok od kapule dodati 2,5 do 3 dl mlakog mlijeka, 25 dag maslaca, 30 dag šećera, klinčiće, cimet, 20 dag namočenih i ocijeđenih grožđica, jaja, naribanu jabuku, rižu i kruh narezan na male kockice. Sve zajedno izmiješati i pustiti da se poveže. Za tijesto ostaviti kvasac s mlakim mlijekom, šećerom i malo brašna da se digne. Potom sve sastojke zajedno umijesiti u glatko tijesto. Tijesto raspodijeliti na dva dijela, razvaljati na tanko pa jedan dio staviti na dno, na to staviti nadjev (pašt), a s drugim dijelom tijesta prekriti nadjev. Premazati jajem i nekoliko puta probušiti vilicom. Peći u pećnici oko 1 sat na 180 °C.

Zapešt na domaćen kruhe

Zapešt

Zapešt:
40 dag suhe pancete
4 režnja češnjaka

Kruh:
1 svježi kvasac
1 kg brašna
2 dl mlijeka
malo šećera
sol
oko 1 dl maslinovog ulja

Priprema:
Pancetu i češnjak sitno nasjeckati da se dobije namaz – zapešt.
Za kruh staviti kvasac da se digne sa šećerom, te kada se digne zajedno sa ostalim sastojcima umijesiti glatko tijesto. Po mogućnosti ostaviti da se digne, premijesiti i ostaviti još malo da se digne u namaštenom limu za pečenje. Nekoliko puta zarezati oštrim nožem površinu kruha i peći 1 sat na 180°C.

Slane ribi z kuhanen konpiron

Skuhat konpir i prelet ga z pofriganemi slanemi ribami ke su se zmrvile.

Maneštra od ješmika

Stavit kuhat dve pesti fažola (ki se j’ preko noći močil), jenu pest ješmika, jenu pest žutega ili črjenega merlina zrezanega na mići kušćići i hitit dve žlici zapešta. Kuhat na tiho jeno dve ure. Pred kraj regulat sol i papar, hitit malo speštanega petrsina i stavit kuhat kunbasice al’ pancetu.

Krpice z frišken kapuzon

Razvuć testo kot za paštu i razrezat ga na si modi. Pere od friškega kapuza zrezat na mići kusi i malo ga prokuhat va slanoj vode, ocedit i hitit na ule (mast) i dinstat. Dodat malo cukara. Prokuhat paštu i hitit va kapuz. Regulat sol i papar po gušte.

Kuhani konpir z ocvirki

Storit al’ pah kupit ocvirki, poteplit jih na maste i šnjimi polet kuhan konpir.

Fijočići z slanun ribun

Storit domaću paštu na fijočići, skuhat ju i prelet z pofriganun slanun ribun ka je zmrvjena.

Maneštra od žutega merlina i koravi, z žličnjaki

Stavit kuhat dve pesti fažola (ki se j’ preko noći močil), jenu pest konpira, jenu pest žutega merlina i jenu pest koravi, keh trebe zrezat na mići kušćići. Dobro zapeštat.

Stavit nutra kuhat suho meso ko got ćete. Kuhat po tiho, jeno tri ure. Pred sam finjetak, hitit malo speštanega petrsina,žličnjaki i regulat sol i papar. Još prokuhat z žličnjaki jeno deset minuti. Žličnjaki ćete storit tako da zmešate žlicu masti z jeno pest cveta, hitite jeno jaje i malo vodi. Posolite i jako mešajte da dobijete testo ko se mora odlepljevat od posudi. Z mićun žličicun stavjat va maneštru.

Kisela repa z fažolon

Stavite kuhat jeno četire pesti kisele repi z malo vodi da se pokrije i dodajte kuhan fažol. Dobro zapeštajte. Skupa sten stavite kuhat i suho meso ko got ćete, ma najboje je stavit prašće nogi i kožice. Kuhat po tiho jeno dve ure. Mej ten skuhajte palentu za jist skupa z repun.

Žličnjaki (slatki)

Stavite jeno dve žlice mehkega putra i dobro ga razmešajte pa onput stavite četire pesti cveta, dve jaja, vodi koliko rabi, kapić soli i dve-tri žlice cukara.Tucite da dobijete testo ko se mora odlepljevat od posudi. Dodajte jenu pest cizib ke ste pol uri namakali va rume. Neka testo počine jeno pol uri, a onda ga z žlicun od juhi stavjajte kuhat va kipuću vodu. Žličnjaki trebe kuhat jeno kvarat uri. Dokle se kuhaju,pofrigajte na putre malo mrvic od kruha pa na to hitite skuhani žličnjaki i malo ih zavrtite. Zispite na pijat i pospite z običnen cukaron.

<Gastronomija
<Cesta domaće hrani
<Seljačko domaćinstvo
<Gdje jesti
<Iz padela naših nona