Biciklističke staze

TZO Matulji je početkom godine objavila biciklističku i pješačku kartu područja općine Matulji. Svoj besplatan primjerak možete preuzeti u:

  • uredu TZO Matulji
  • agenciji “Matulji tours”
  • TIC na Kuku i
  • TIC Opatija

< Matulji – biciklistička karta (pdf format)

Područje Općine Matulji prekriveno je najvećim dijelom šumama i šumskim
zemljištem, pa smo zato i napravili mrežu biciklističkih i pješačkih staza.
Ukupno 130 km staza označenih po težini: zelena, plava, crvena i crna pružit
će svima, pa i onima najzahtjevnijima poseban užitak – bilo da izaberete stazu
koja ide samo kroz šumu i uživate u flori i fauni ili da idete prometnicom i
uživate u zanimljivim i pitoresknim mjestima.

Prekrasan pogled na okolicu Matulja pruža se sa vidikovaca u Škrapni, Zvoneći,
Rukavcu i u Črnčićima, a to su i mjesta gdje ćete napraviti prekrasne fotografije
za vašu arhivu uspomena.

Ranije označene staze

Turistička zajednica Općine Matulji u suradnji sa BBK “Kvarner” također je osmislila, pripremila i označila dvije biciklističke staze za koje postoji prospekt sa objašnjenjima i putokazima. Sve staze prolaze po mjestima općine i putnike vode po svim zanimljivim i atraktivnim područjima.

Za sve staze TZ Matulji osigurala je i vodiče koji osim što pokazuju put vrlo dobro poznaju povijesne i ine događaje.

Biciklistička staza Lisina

Iz centra Matulja krećemo starom cestom prema Učki, gdje nakon prolaska kroz Frančiće skrećemo desno prema Lisini. Prolazimo pored Rukavca i na 4,5 km počinje makadamski put. Na usponu do Lisine prolazimo pored starih talijanskih vojarni. Na 9,7 km stižemo do vrha uzbrdice. Nakon 1 km stižemo na raskršće i skrećemo lijevo prema planinarskom domu, idealnom mjestu za odmor i okrijepu.

Od planinarskog doma spuštamo se ravno prema Škrapni. Na 12,1 km skrećemo lijevo prateći putokaze i na 13 km dolazimo u Škrapnu. Tu valja zastati na staroj “šterni” odakle se pruža divan pogled na opatijsko zaleđe.

Odmah po izlasku iz Škrapne skrećemo desno, i starim putem dolazimo do Krive. Skrećemo lijevo, prolazimo Zdemerom i na 16 km skrećemo desno, prema Kućelima. Tamo odmah po ulasku u selo skrećemo desno, te se asfaltnom cestom strmo spuštamo prema Rukavcu. Iz centra Rukavca nastavljamo ravno prema Mihotićima, gdje se vraćamo na staru cestu za Učku po kojoj se i vraćamo u centar Matulja.

Biciklistička staza Lužina

Iz centra Matulja krećemo cestom Rijeka – Trst u smjeru Jušića. Glavnom cestom vozimo se 5,4 km. U Mučićima skrećemo desno na makadamsku cestu sa koje nakon 100 m opet skrećemo desno, na stari kolni put kojim se uspinjemo do 7,2 km gdje stižemo do prijevoja “Stanić”. Nakon prijevoja dolazimo do raskršća, gdje skrećemo desno u pravcu lovačke kućice “Zvirić”. Prolazimo kraj kućice, ali ne skrećemo na 8,8 km.

Lagano se spuštajući dolazimo do raskršća za Pavletići, gdje skrećemo desno, i uspinjemo se do Kastva. Prolazimo od “Crekvine”(crkve) kroz grad i neposredno nakon gradskih vrata skrećemo desno do Belićeva brega, gdje skrećemo opet desno na kolni put. Prateći oznake dolazimo u selo Brajani gdje nastavljamo desno, te opet ulazimo u šumu. Na 14,9 km skrećemo lijevo i dolazimo u mjesto Principi. U središtu sela skrećemo desno na šumski put, kojim stižemo u Jurdani, gdje izlazimo na cestu Rijeka – Trst. Skrećemo lijevo i vraćamo se u centar Matulja.

<Pješačke staze
<Park šuma Lisina
<Zanimljivosti